dinsdag 21 april 2009

Mijmerend over Pasen (2009)


Nieuws
brief




Pasen
12 april 2009



Ochtendgloren in de Humboldsbaai
Foto D J Boerma

Vereniging vrienden van de Papua’ s uitgaande van
stichting Medewerkers in Gehoorzaamheid ,
stichting Oost Nederland helpt Oost Indonesië/Papua
en Theys Hiyo Eluay Memorial Fund



Hij stond op en ging naar zijn vadershuis ( vergelijk Lucas 15: 11 – 32 )

Bij horen van deze eenvoudige woorden komen er honderden beelden in onze gedachten op. Een daarvan is het beeld uit de gelijkenis van Jezus in Lukas. Het verhaal over de jongste zoon, die zijn vadershuis had verlaten. Hij ging zwerven en beproefde het leven ergens anders. Hij probeerde van alles te doen. Het ging hem niet altijd voor de wind. Eindelijk werd hij een varkenshoeder met een stukje heimwee naar dat gene wat hij zo al miste in zijn vaders huis.

Het kan een verhaal zijn van of over ons. Het is in ieder geval een verhaal van hen, die tegenslagen hebben geïncasseerd in hun leven. Zij proberen terug te keren naar dat gene, wat zij hebben achtergelaten, moedwillig of vrijwillig . In de gelijkenis van Jezus gaat over 2 broers. De oudste blijft bij zijn vader en de jongste vertrekt naar andere oorden. De oudste zoon die bij zijn vader blijft, doet gewoon zijn plicht. Er valt op hem niets aan te merken. Hij doet gewoon wat hij moet doen. En daardoor blijft hij onzichtbaar. De jongste roert zich hevig. Hij zoekt zijn eigen weg en probeert alles te doen wat zijn leven aangenaam moet maken. Als het leven op een bepaald moment hem tegen zit, heeft hij iets achter de hand. Zijn vadershuis daar kan hij altijd terecht. Zijn vader zal hem niet in de kou laten staan. Als zijn ellende grote vormen aanneemt, gaat hij uit eigener beweging naar zijn vadershuis. Wat hij niet verwacht heeft, overkomt het hem. Zijn vader wacht op hem. Ondanks alles wat hij heeft uitgespookt, hij mag terug komen in zijn vadershuis. Om de enige reden, dat hij de stap heeft genomen om naar zijn vadershuis te gaan. Daarin gaan heimwee en verlangen schuil. Maar ook inkeer en zich zelf loslaten. Hulp zoeken bij de ander, die de Vader blijkt te zijn. Zo is dit Bijbelse verhaal, een gelijkenis, opeens een verhaal is geworden over God als de Vader die op ons wacht op onze terugkeer, hoever wij ook van hem zijn verwijderd. De moed en de wil hebben om ons zelf los te laten vallen in de uitgestrekte armen van Hem.
Jezus was op aarde om ons die weg van inkeer te wijzen. De mensen kunnen niet ongestraft de weg gaan van de liefdeloosheid, de weg van de zelfoverschatting, de weg van onverschilligheid. De nood van deze wereld moet ieder mens ter harte gaan. De kwaliteit van het leven mogen we najagen. Met zijn opstanding laat Jezus de hele wereld weten, dat de moeite waard is om te leven in liefde, in harmonie, zonder zorgen om het dagelijks bestaan. Alle zorgen van ons heeft hij voor ons gedragen. Wij staan op uit onze oude wereld, die dreigt verloren te gaan. Op weg naar een wereld van God, waarin mensen elkaar ontmoeten als broeders en zusters. Waar God aanwezig is als de wachtende Vader.
Zo’n gevoel krijg je als je denkt aan het verhaal van Nicolaas Jouwe, die opgestaan was om terug te gaan naar zijn volk. Door zijn komst in Papua heeft het volk daar het gevoel: wij zijn opgestaan. Er breekt een nieuwe tijd aan voor ons. God opent voor ons een nieuw perspectief. Leven hier op aarde vanuit dat perspectief geeft de mens kracht en moed. Zo’n mens is een opgestane , een nieuw mens in God. Laten wij daarom hopen, dat het gaan van Nicolaas naar Papua een weg is, die door God gewezen is om zijn volk te laten op staan en hen de hoop te geven, dat er aan hun ellende eens een eind komt. God wil ook ,dat de Papua’s uit de ellende opstaan. Zij mogen verder leven als bevrijde mensen in de heerlijkheid van God. In een wereld van God vol liefde en rechtvaardigheid, gerechtigheid en barmhartigheid. De wereld van de toekomst waarin God ons een glimp laat zien van zijn eeuwige Vadershuis. Waarnaar wij allen op weg gaan. Om er te leven als Gods kinderen.
Gezegende Paasdagen ook voor allen die u lief zijn ,wensen wij u toe.
Dat u telkens weer mag opstaan vanuit die moeilijke situaties,
waarin u onverhoopt terecht zou komen met de kracht van onze Heer.

Paasgift ? Een goed idee. Geef uw Paasgift voor dit waterproject.
U allen hartelijk groetend vanuit zonnig Torenstad Zutphen,
namens het bestuur
ori hokojoku
Giro 3 2 5 4 9 7 8 t n v stichting Medewerkers in Gehoorzaamheid Zutphen.
Rabobank 3 8 6 7 3 5 6 0 3 t n v stichting Medewerkers In Gehoorzaamheid Zutphen
Rabobank 3 8 6 7 9 8 4 0 0 t n v stichting Oost Nederland helpt Oost Indonesië / Papua
U allen hartelijk groetend vanuit zonnige Torenstad
namens het bestuur

Ori Hokojoku
Mulderskamp 119 7205 BT Zutphen telefoon 0575 785772 mobiel 0624523168

Geen opmerkingen:

Een reactie posten